07 Μαΐου, 2013

Ευρωλίγκα: Οι δέκα κορυφαίοι της χρονιάς

Δημήτρης Διαμαντίδης: Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού, για μία ακόμη σεζόν, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους καλύτερους, σύμφωνα με τους προπονητές της διοργάνωσης. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε φέτος η ανανεωμένη ομάδα του ΠΑΟ, ο 3D ήταν καθοριστικός στην πορεία της μέχρι το 5ο παιχνίδι της σειράς με την Μπαρτσελόνα, όπου λύγισε στις λεπτομέρειες. Όντας δεύτερος την φετινή σεζόν σε ασίστ με 5,8 και πέμπτος σε κλεψίματα με 1,4 ανά παιχνίδι, δεν θα μπορούσε να μην θεωρηθεί διεκδικητής του βραβείου του MVP, με τους τεχνικούς να λαμβάνουν υπ'όψιν τους και την επιρροή που είχε ο Έλληνας γκαρντ στην νεοσύστατη ομάδα των "πρασίνων".

Δημήτρης Διαμαντίδης - Παναθηναϊκός

Ρούντι Φερνάντεζ: Ο ιπτάμενος γκαρντ της Ρεάλ, στην δεύτερη σεζόν του στην ευρωπαϊκή μεριά του Ατλαντικού, θεωρείται ένας από τους πιο λαμπερούς και must-watch Ευρωπαίους σούπερ σταρ και όχι άδικα. Με μέσους όρους τους 13,6 πόντους, τα 3,8 ριμπάουντ και τις 3,1 ασίστ, ο Ισπανός διεθνής θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για το βραβείο του καλύτερου της φετινής αγωνιστικής περιόδου. Με αυτόν η "Βασίλισσα" είναι άλλη ομάδα και αυτό ώθησε τους κόουτς να τον ψηφίσουν στην δεκάδα των κορυφαίων.

Ρούντι Φερνάντεζ - Ρεάλ Μαδρίτης

Νίκολα Μίροτιτς: Ο δύο φορές καλύτερος νέος παίχτης της διοργάνωσης, δεν θεωρείται πια ανερχόμενος, αλλά η μεγάλη ελπίδα του ευρωπαϊκού μπάσκετ, με τα όνειρα πολλών για την μπασκετική "ωρίμανση" του Μαυροβούνιου φόργουορντ λαμβάνουν σάρκα και οστά. Με αριθμούς που εντυπωσιάζουν (11,7 πόντοι, 5,5 ριμπάουντ), ο Μίροτιτς γίνεται ο νεότερος παίχτης στην ιστορία της Ευρωλίγκας που συγκαταλέγεται ανάμεσα στους υποψηφίους για το "αγαλματάκι" του κορυφαίου. Και αυτό λέει πολλά για την αξία του νεαρού άσσου, με τους πάντες να πιστεύουν ότι καλύτερα δεν έχουν έρθει ακόμα.

Νίκολα Μίροτιτς - Ρεάλ Μαδρίτης

Βασίλης Σπανούλης: Άλλο ένα μεγάλο κεφάλαιο του ελληνικού μπάσκετ γίνεται μέρος της κουβέντας για την ανάδειξη του MVP της σεζόν. Ο αρχηγός των Πειραιωτών, που έχει στο παλμαρέ του δύο κατακτήσεις ευρωπαϊκού κυπέλλου και δύο τίτλους MVP Final 4 (με Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, 2009 και 2012 αντίστοιχα), θεωρείται μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση και αυτού του βραβείου. Με 14,7 πόντους και 5,6 ασίστ (4ος και 3ος αντίστοιχα στις σχετικές λίστες) και έχοντας οδηγήσει τους "ερυθρόλευκους" σε ένα ακόμα Final 4, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το ταλέντο και την αξία του.

Βασίλης Σπανούλης - Ολυμπιακός

Σον Τζέιμς: Από τους κορυφαίους ψηλούς της σεζόν, αν όχι ο κορυφαίος, και σίγουρα ο λόγος που η Μακάμπι κατάφερε να φτάσει μέχρι τα πλέι-οφ. Ο λόγος φυσικά για τον Σον Τζέιμς. Ο Αμερικανός σέντερ, παρά την υψομετρική διαφορά και τα προβλήματα που αντιμετώπιζε με αντίπαλους με μεγαλύτερο ανάστημα, κατάφερε να καταγράψει 11,5 πόντους, 6,5 ριμπάουντ (2ος στην Ευρώπη) και 1,95 κοψίματα, κατηγορία στην οποία τερμάτισε πρώτος. Αυτά του χάρισαν μία θέση σε μία από τις καλύτερες πεντάδες της διοργάνωσης και ποιος ξέρει, ίσως και το βραβείο του καλύτερου για φέτος.

Σον Τζέιμς - Μακάμπι Τελ Αβίβ

Μίλος Τεόντοσιτς: Ο "τρελός" Τεόντοσιτς δεν θα μπορούσε να λείπει από τον χορό των κορυφαίων. Ο ορισμός του πλέι-μέικερ σε συνδυασμό με την εκτελεστική δεινότητα του καλύτερου σούτινγκ γκαρντ συνθέτουν το πολυδιάστατο μπασκετικό "πακέτο" του διεθνή Σέρβου. Με μέσους όρους την φετινή σεζόν τους 13,2 πόντους και τις 5 ασίστ, οι προπονητές δεν θα μπορούσαν να μην συμπεριλάβουν τον ταλαντούχο άσο στην δεκάδα των καλύτερων, με πολλούς να πιστεύουν ότι μπορεί να ζευγαρώσει τον τίτλο του MVP που κατέκτησε το 2010 με άλλον έναν αντίστοιχο φέτος.

Μίλος Τεόντοσιτς - ΤΣΣΚΑ Μόσχας

Βίκτορ Χριάπα: Ο 30χρονος Χριάπα, για μία ακόμη χρονιά, θεωρείται και όχι άδικα, ο κορυφαίος πάουερ-φόργουορντ της Ευρώπης. Καταπληκτικός στον τομέα των ριμπάουντ, όπου κέρδισε την φετινή κούρσα με 7,6 ανά αγώνα, σπουδαίος αμυντικός (είχε αναδειχτεί το 2009 κορυφαίος αμυντικός), ένας πραγματικός στρατηγός στο παρκέ, όπως δηλώνουν συμπαίχτες και αντίπαλοι. Εκτός από τα προηγούμενα νούμερα, οι 10 πόντοι και οι 3,8 ασίστ που κατέγραψε μέσο όρο φέτος μαγνητίζουν το ενδιαφέρον και αυτό ώθησε τους προπονητές να τον επιλέξουν ανάμεσα στους καλύτερους για την τρέχουσα σεζόν.

Βίκτορ Χριάπα - ΤΣΣΚΑ Μόσχας

Νέναντ Κρστιτς: Η χρονιά της καθιέρωσης ήρθε πλέον για τον Κρστιτς. Μετά από την πρώτη, αναγνωριστική σεζόν, στην οποία δεν κατάφερε να νικήσει στον τελικό τον Ολυμπιακό, ο Σέρβος σέντερ δείχνει έτοιμος και πεινασμένος για τίτλους. Αυτά τα χαρακτηριστικά του χάρισαν μία θέση ανάμεσα στους δέκα κορυφαίους της σεζόν που μας πέρασε, με τους αριθμούς του (13,6 πόντοι, 4,6 ριμπάουντ) να είναι εξίσου αξιοσημείωτοι με την συνεισφορά του στο παρκέ σε όλους τους τομείς.

Νέναντ Κρστιτς - ΤΣΣΚΑ Μόσχας

Χουάν Κάρλος Ναβάρο: Ο πλέον αναγνωρισμένος σταρ, ο ορισμός του πολυβόλου, ο μεγάλος αρχηγός της Μπαρτσελόνα. Ο "Λα Μπόμπα" Ναβάρο, όπως είναι ευρέως γνωστός, έχει κερδίσει τα πάντα: 2 φορές πρωταθλητής Ευρώπης, MVP κανονικής περιόδου, MVP Final 4, χρυσά μετάλλια με την εθνική Ισπανίας και πολλά άλλα. Οι αριθμοί του (13,2 πόντοι, 2,3 ασίστ) δεν είναι στα στάνταρ απόδοσής του, αλλά ο χαρακτήρας και η ηγετική ικανότητα του σπουδαιότερου σούτινγκ της σύγχρονης ιστορίας της Ευρωλίγκας, του έδωσαν το εισιτήριο για τους δέκα καλύτερους.

Χουάν Κάρλος Ναβάρο - Μπαρτσελόνα

Άντε Τόμιτς: Ο πανύψηλος σέντερ της Μπαρτσελόνα δικαιώθηκε απόλυτα για την επιλογή του να αφήσει την "μισητή" Ρεάλ Μαδρίτης και να υπογράψει στους "μπλαουγκράνα". Έχοντας βρει πλέον το λιμάνι του και δουλεύοντας σκληρά στο πλάι του αρχηγού Ναβάρο, ο Κροάτης σέντερ εντυπωσιάζει με τις επιδόσεις του. Με αριθμούς που αγγίζουν τους 12 πόντους και τα 6 ριμπάουντ, δικαιωματικά αποτελεί κομμάτι της κορυφαίας δεκάδας της φετινής διοργάνωσης.

Άντε Τόμιτς - Μπαρτσελόνα

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου